Skip to main content

S’inclou la llista completa amb els 42 sectors d’activitat que podran mantenir els ERTO de força major i ampliar les seves bonificacions
El Govern ha ratificat avui l’acord assolit amb les organitzacions empresarials i sindicals per prorrogar les condicions especials dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al pròxim 31 de gener. Aquestes són les noves regles que regiran aquesta eina els propers quatre mesos:

Quines empreses poden acollir-se a un dels ERTO amb condicions beneficioses per la pandèmia?

Les companyies que travessin dificultats econòmiques causades per la pandèmia podran sol·licitar algun tipus de ERTO bonificat. Això cobrirà a la immensa majoria de les empreses, tot i que, depenent de si ja tenen un ERTO previ, de el sector en el qual desenvolupin la seva activitat o de l’tipus de restricció pel que es vegin afectats podran acollir-se a una modalitat o altra, amb seus corresponents exoneracions que van entre el 50% i el 100% segons els casos.

Què passa amb totes les empreses que tenen ara un ERTO de força major per les primeres mesures contra la pandèmia? Aquests ERTO queden tots prorrogats automàticament fins al 31 de gener pròxim i els treballadors mantenen les seves prestacions. Ara bé, s’estableixen noves exoneracions empresarials que només beneficiaran a una part d’aquestes empreses. Concretament, segons la definició inclosa en aquest acord “aquelles especialment afectades per la pandèmia”. Aquestes es defensen per tenir una elevada taxa de cobertura per ERTE i una reduïda taxa de recuperació d’activitat i desenvolupen una activitat que es classifiqui en algun dels codis de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE-09) recollits en l’acord (veure llistat complet a la fin d’aquesta informació). També es poden incloure en aquest apartat les empreses especialment afectades i que rebran majors exoneracions aquelles “l’activitat econòmica depengui majoritàriament de les empreses els CNAE es recullen en la norma o formin part de la seva cadena de valor “. Per a aquests dos grups d’empreses (entre els membres directament als sectors protegits o les que formen part, de manera acreditada, de la cadena de valor de les companyies d’aquests sectors protegits), les exoneracions seran de l’85% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les que tenen 50 treballadors o més tant per als treballadors suspesos com per als que es reincorporen als seus llocs de treball. Així mateix, s’aplicaran aquestes mateixes exempcions de quotes empresarials en cas que les empreses dels sectors protegits o de la cadena de valor iniciïn un ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció a després de la finalització d’un ERTO de força major.


¿Com pot provar una empresa que forma part de la cadena de valor d’una altra que pertany a un sector protegit?

Aquestes empreses hauran de presentar davant l’autoritat laboral corresponent entre el 5 i el 19 d’octubre la sol·licitud de declaració com a empreses dependents o integrants de la cadena de valor d’una altra empresa. I s’entendrà que són integrants de la cadena de valor les empreses la facturació durant 2019 s’hagi generat, al menys, en un 50% en operacions realitzades de forma directa amb “empreses especialment afectades per la pandèmia”, així com aquelles companyies l’activitat real depengui indirectament d’elles.

Nous ERTO per impediment o limitació d’activitat

Els expedients temporals anomenats ‘de rebrot’ per a les empreses que veiessin la seva activitat suspesa per les mesures restrictives adoptades pels rebrots de la pandèmia, que van ser creats en l’anterior acord que va regular les condicions dels ERTO de el 30 de juny a el 30 de setembre , i que es venien utilitzant des de l’1 de juliol, es converteixen en dues noves modalitats de ERTO. La primera d’aquestes modalitats és el ERTO per impediment per a aquelles empreses de qualsevol sector o activitat que vegin impedit el desenvolupament de la seva activitat com a conseqüència de les noves restriccions o mesures adoptades a partir de l’1 d’octubre de 2020, tant per autoritats nacionals com estrangeres . Aquestes empreses tindran una exoneració en les seves cotitzacions a la Seguretat Social durant el període de tancament i fins al 31 de gener de 2021, que serà de el 100% de l’aportació empresarial durant el període de tancament i fins al 31 de gener si tenen menys de 50 treballadors i de l’90% si tenen 50 treballadors o més. La segona d’aquestes modalitats és l’anomenada ERTO per limitacions, destinat a les empreses que només vegin limitat el desenvolupament de la seva activitat en alguns dels seus centres de treball com a conseqüència de decisions o mesures adoptades per autoritats espanyoles. En aquest cas, les exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social per als treballadors suspesos seran decreixents entre els mesos d’octubre de 2020 i gener de 2021 en base als següents percentatges: 100% a l’octubre, de l’90% al novembre, de l’85 % al desembre i de l’80% al gener, si l’empresa té menys de 50 treballadors. Si compta amb més de 50 treballadors, els percentatges arriben al 90%, el 80%, el 75% i el 70%, respectivament.

Manteniment de l’ocupació.

Es manté els compromisos de salvaguarda de l’ocupació durant els sis mesos posteriors a la fi dels ERTO que van ser adquirits en la normativa de l’17 de març, i de el 26 de juny on es van regular les anteriors condicions especials per a les suspensions temporals d’ocupació. D’aquesta manera tots els ERTO actius mantenen aquest compromís. Però, a més, s’estableix un nou període de sis mesos de salvaguarda de l’ocupació per a les empreses que s’acullin a un nou ERTO exonerat.

En cas que existís un compromís de manteniment d’ocupació anterior vigent, l’inici de el nou període de salvaguarda començarà quan hagi conclòs el de l’ERTO anterior.

Reposició de les prestacions per desocupació ja consumides (comptador a zero)
A les persones afectades per un ERTO se’ls reposarà fins a 196 dies del seu dret al cobrament de la prestació per desocupació si fossin acomiadades per una causa objectiva –de manera individual o col·lectiva–, o per qualsevol causa, sempre que l’acomiadament sigui declarat improcedent, durant l’any 2021, o si s’extingeix el seu contracte temporal dins d’aquest any.

Manteniment de les prestacions per desocupació.

La base de càlcul per a les prestacions es mantindrà en el 70% de la base reguladora, per la qual cosa s’elimina la retallada d’aquesta base que determina la quantia d’aquesta ajuda a l’50% a partir del setè mes de cobrament, com passava fins ara . D’aquesta manera, els treballadors que portin més de sis mesos en un ERTO no veuran minorada la seva prestació a partir del dia 181 de cobrament.